Udløbet: MÆRK søger nye, stærke fortællere, der har stået i en æresrelateret konflikt

13-08-2024

Har du været udsat for pres, trusler eller kontrol af hensyn til familiens ære og omdømme? Brænder du for at fortælle din historie til inspiration for andre? Så er det stærke stemmer som dig, vi søger til MÆRKs landsdækkende fortællerkorps.

I Danmark er der børn, unge og voksne, der dagligt får begrænset deres frihed og rettigheder af hensyn til kollektivets ære og omdømme.

Æresrelaterede konflikter opstår i familier og miljøer, der oplever, at deres ære er blevet krænket. For at beskytte eller genoprette æren anvendes en række handlinger. Det kan fx være at man:

  • ikke selv at må bestemme valg af kæreste, uddannelse eller venner
  • bliver kontrolleret og overvåget i hverdagen, fx ved at få tjekket sin mobil
  • bliver presset til at kontrollere sine søskende og andre familiemedlemmer
  • lever et dobbeltliv eller isolerer sig for at undgå konflikter
  • bliver udskammet eller kontrolleret på sociale medier
  • oplever – eller frygter – at blive sendt på genopdragelsesrejse eller udsat for vold
  • bliver fastholdt i et religiøst ægteskab

Har du oplevet noget lignende, og har du lyst til at dele din historie til gavn for andre? Så er du måske vores nye fortæller.

Om MÆRK og fortællerkorpset

MÆRK har ansvaret for den samlede statslige indsats mod æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Vi opkvalificerer årligt kommunale medarbejdere, civilsamfundsaktører og andre fagfolk om æresrelaterede konflikter, og vi vil i de kommende år skærpe vores fokus på landets ungdomsuddannelser og grundskoler. Det gør vi bl.a. via vores fortællerkorps, som består af otte personer, som på levende og inddragende vis deler deres personlige fortællinger om at leve – og gøre op med – den undertrykkelse, de har oplevet.

Læs mere om MÆRK

Se kort video om æresrelaterede konflikter

Om opgaven

Vi søger 2-3 nye fortællere fra hele landet.

Som fortæller vil du skulle dele din historie for fagfolk, forældre og unge og indgå i dialog med deltagerne. Det kan fx være som led i en temadag om æresrelaterede konflikter i en kommune, på MÆRKs online grundkursus for fagpersoner eller hos en ungdomsuddannelse, der ønsker at sætte særligt fokus på problemet. Oplæggene varer typisk en time inkl. dialog med deltagerne.

Som ny fortæller vil du blive klædt på til opgaven inden opstart samt modtage løbende faglig sparring. Du bliver desuden en del af MÆRKs fortællerkorps, som mødes to gange årligt for at erfaringsdele og arbejde med særlige temaer, som fx ny viden om æresrelaterede konflikter eller formidlingsteknikker. Din fortælling vil blive anvendt i faglige sammenhænge, men vil ikke ligge offentlig tilgængeligt (fx på vores hjemmeside).

Forventninger til dig

  • Du har været udsat for en æresrelateret konflikt eller været i en dobbeltposition som både udsat og udøver
  • Du har erfaring med at holde oplæg og er god til at kommunikere og fange et publikum
  • Du har lyst til at fortælle din historie til kommunalt frontpersonale, civilsamfund, skolelever, forældre og lignende
  • Du er en ny eller tidligere stærk stemme på området og er motiveret for at styrke ligestilling samt lige rettigheder og muligheder i Danmark
  • Du arbejder selvstændigt og er indstillet på at holde oplæg i hele Danmark, nogle gange uden for normal arbejdstid

Bemærk, at det kan være sårbart at bruge sig selv og dele sin personlige fortælling. Det er derfor vigtigt, at du har bearbejdet din historie og er reflekteret omkring det, du har oplevet.