Sikkerhedskonsulenten kan rådgive både borgere, relevante myndigheder og aktører, der er bekymret for genopdragelsesrejser og ufrivillige udlandsophold. Rådgivning kan tilbydes både før, under og efter et udlandsophold.
Sikkerhedskonsulenten kan påtage sig en koordinerende rolle mellem aktørerne i koordinationsenheden, som består af sikkerhedskonsulenterne, Udenrigsministeriet og Udlændingestyrelsen. Sikkerhedskonsulenten kan også kontakte andre relevante myndigheder og aktører såsom politi, krisecentre mv.
Begrebet ufrivillige udlandsophold bruges om situationer, hvor en person over 18 år er tvunget til at rejse til udlandet mod sin vilje eller forhindres i at rejse tilbage til Danmark.
I sager om genopdragelsesrejser og ufrivillige udlandsophold kan det være svært for de danske myndigheder at hjælpe en borger tilbage til Danmark. Det kan fx være, at lovgivningen i det pågældende land forhindrer borgeren i at forlade landet. Derfor er det vigtigt at reagere, hvis man frygter, at en planlagt udlandsrejse kan ende som en genopdragelsesrejse eller et ufrivilligt ophold.
Uanset om du er borger eller fagperson, kan du kontakte sikkerhedskonsulenterne og få rådgivning om, hvordan du bedst kan få hjælp.
Hvis du er bekymret for et barn under 18 år, skal du altid underrette socialforvaltningen i den kommune, barnet bor i. I akutte situationer kan du kontakte politiet på 114. |
Sikkerhedskonsulenten vil typisk indhente en række informationer om borgeren og spørge borgeren:
- Hvem er du? Få navn, adresse, cpr-nummer osv. Hvis personens er under 18 år: Få forældres navn og oplysninger.
- Hvilket statsborgerskab har du? Hvis flere statsborgerskaber: Har du flere pas? Hvis personen er under 18 år: Få oplysninger om forældres statsborgerskab, da det kan have betydning for personens ret til at rejse ind i Danmark igen.
- Hvad er du bekymret for, at der vil ske på opholdet? Fx frygt for at skulle gå i skole i udlandet eller at skulle opholde sig i udlandet uden mulighed for skolegang, tvangsægteskab eller forlovelse, omskæring, frihedsberøvelse, fratagelse af privatliv, overgreb mv.
- Hvilket land er du bekymret for at rejse til?
- Hvem skal du besøge eller bo hos i udlandet? Hvad er din relation til personerne?
- Hvad siger dine forældre eller din familie, er formålet med rejsen?
- Hvilke personer i Danmark eller i udlandet kan du stole på? Få navn og kontaktinformationer.
- Få rejserute, dato, tid og flynummer.
- Er der planlagt en hjemkomst til Danmark? Er returbilletterne købt? Få dato, tid og flynummer.
- Hvilke alternativer er der til rejsen? Har du mulighed for at blive i Danmark?
- Få vellignende billede af personen og kopi af pas. Det er vigtigt, hvis personen senere bliver efterlyst.